Moció de suport a Victoire Ingabire Umuhoza

El pasat dijous 17 de setembre Inshuti va presentar al Ple de l’Ajuntament de Manresa una moció de suport a Victoire Ingabire Umuhoza. Aquest és el text íntegre que es va llegir:

<<Com molts de vosaltres recordareu, el passat mes de febrer aquest Ajuntament, ja va aprovar una moció de suport a la candidatura de la Victoire Ingabire al Premi Internacional Catalunya que atorga el Parlament de Catalunya. Més enllà, del valor del premi, la moció tenia l’objectiu de poder explicar el cas d’una dona empresonada per la defensa de les llibertats. Un cas que no és aïllat i, per tant, simbolitza molt bé el sentiment de molts exiliats ruandesos que, encara que formalment veuen com el seu país es considera una “democràcia” emergent, a la realitat no és viable retornar al país si no és assumim “obediència” al règim al poder.

Tot i que al 2015, el Premi Internacional Catalunya es va concedir a una altra persona ben mereixedora també d’aquest reconeixement, el Memorial Democràtic presenta de nou a Victoire com a candidata al PIC 2016. Avalen aquesta candidatura persones de renom com el premi Nobel  de la Pau Adolfo Pérez Esquivel i el bisbe Pere Casaldàliga. Aquesta decisió és de gran ajuda perquè la defensa de la Victoire continuï tenint força i no es perdi l’esperança del seu alliberament o, si més no, serveixi d’atenuant davant del perill que sigui assassinada, com ja ha passat amb altres opositors al règim ruandès.

Per tal de continuar sumant esforços en el treball per al seu alliberament, des d’Inshuti, l’ONGD que represento, i el Consell Municipal de Solidaritat, volem demanar el suport a la tasca que es realitza des de la xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans. Aquesta xarxa formada per reconegudes institucions de treball per la Pau i per més de 13 ajuntaments catalans, suma esforços per explicar la tasca de persones que, en diferents països del món, es juguen la vida per la defensa dels drets humans bàsics.  Aquest projecte vol ser un “cordó” de seguretat per aquestes persones, creant una xarxa que difongui la seva tasca, la seva situació i conscienciï  la ciutadania sobre les pressions i la impunitat arrelada en alguns governs.

Una de les accions que la xarxa Ciutats Defensores dels DH planteja durant aquesta tardor,  és la recollida de signatures per  a l’alliberament de la Victoire Ingabire a Ruanda i de la de Wafae Charaf (Marroc), empresonades únicament per la llibertat de consciència i per la voluntat de viure en societats democràtiques i valentes amb el compliment dels Drets Humans.

Més enllà, de la importància que la nostra ciutat tingui una postura ferma en la defensa dels Drets humans en cada racó del món, no podem oblidar  la vinculació del nostre municipi en la difusió de la situació als Grans Llacs.

Manresa és una ciutat solidària amb una llarga trajectòria en la defensa dels Drets Humans,  aviat farà 20 anys que  les entitats del Consell Munciipal de Solidaritat vam sortir al carrer per reclamar l’atenció ciutadana cap l’ èxode  de refugiats ruandesos,  demanant  a la Comunitat Internacional que protegís els camps de refugiats de la RDC abans  Zaire  i  vetllés per un  retorn al seu país amb garanties i seguretat. Cal tenir present, que encara avui, moltes d’aquestes persones no poden tornar al seu país.

En el marc d’aquest conflicte, que s’ha cobrat més de cinc milions de víctimes, l’any 97 hi va morir la manresana Flors Sirera i els seus companys de Metges del Món. L’Ajuntament de Manresa és part en l’acció de justícia de l’Audiència Nacional per cercar la veritat i fer justícia per totes  les víctimes entre elles les nou espanyoles dictant un auto de recerca i captura de 40 membres del F.P.R., partit que governa Ruanda. El febrer del 2014 l’ajuntament aprova una moció on es compromet a treballar per la Defensa de la Justícia Universal  amenaçada pels darrers canvis en les lleis que busquen afeblir la seva aplicació.

Per tots aquests compromisos i per la trajectòria del Consell Municipal de Solidaritat de 20 anys treballant per la defensa dels Drets Humans, demanem que es continuï fermament amb el compromís de treballar per la justícia a Ruanda, a través del suport a la defensa de la Victoire Ingabire  Umuhoza. Dones, persones, valentes com ella són un valor insubstituïble de les nostres societats. La Victoire tenia una vida còmoda amb la seva família a Bèlgica. Va fer l’apostar de tornar a Ruanda per treballar per una reconciliació pacífica i democràtica després dels traumes duna sagnant guerra civil. Per aquest motiu va encapçalar la coalició de partits  FDU Intingui i, així, presentar-se a les darreres eleccions democràtiques de  l’any 2010 i que ha motivat el seu empresonament amb una pena de 15 anys.

Ha rebut diversos reconeixements arreu del món  i la Xarxa Internacional de dones per la Democràcia i la Pau ha creat el premi que porta el seu nom.

Creiem fermament en la tasca de les associacions de solidaritat, en el seu treball de cooperació  com a eines indispensables per mitigar  les desigualtats, i de sensibilització per treballar pels Drets Humans i evitar tragèdies.

Volem fer arribar el nostre suport a la crisi dels refugiats de Síria, en la línia de la moció que hem escoltat anteriorment. Alhora demanem també una reflexió a fons de les actuacions quant les crisis no són tan visibles, destacant la importància  de treballar dia a dia  cap a actituds compromeses en els Drets de les persones. No ens podem conformar a un món on tres quartes parts de la població pateix alguna situació de vulneració de drets.

Agraïm les mostres de solidaritat ciutadana i de l’administració i deixem a alcaldia unes postals per si voleu donar el vostre suport personal.

Gràcies.>>

Aquesta entrada ha esta publicada en Accions d'Inshuti. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *