Memorial pels Conflictes Oblidats i Reconstrucció de Pau:Els Drets Humans a Rwanda

Amb motiu del 15è aniversari de l’assassinat de la cooperant manresana Flors Sirera, el passat dimarts 17 de gener va tenir lloc a la Casa Flors Sirera de Manresa el Memorial pels Conflictes Oblidats i Reconstrucció de Pau, organitzat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de Solidaritat, i que aquest any es va centrar en els Drets Humans a Rwanda.

El memorial que se celebra cada any des de 1998 vol ser un homenatge a la infermera manresana Flors Sirera i als també cooperants de Metges del Món Luis Valtueña i Manuel Madrazo, que van ser assassinats a Rwanda l’any 1997 on estaven realitzant tasques humanitàries. Una altra finalitat important del Memorial és aportar informació contrastada de la situació dels drets humans de la societat civil que ha patit i pateix conflictes bèl·lics. També es vol aportar dades referents a la responsabilitat de la comunitat internacional a l’hora d’explicar les causes dels conflictes, massa sovint provocats o agreujats per motivacions geopolítiques i econòmiques .

L’eix central del memorial va anar a càrrec de Jordi Palou, advocat i mediador en conflictes, membre del Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia als Grans Llacs i recentment nomenat Director del Memorial Democràtic. Vam comptar amb la participació de Inshuti, ONG que va néixer durant l’època del conflicte dels Grans Llacs per donar suport a la societat civil i promoure la transparència del procés de pau a la zona. Actualment Inshuti continua treballant per donar informació de la situació a la zona. Per últim, Manel Tomàs, membre del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, ens va donar la visió d’aquest col·lectiu professional, al qual pertanyia la Flors.

També varem poder admirar l’exposició fotogràfica “XIV Premi Internacional de Fotografia Humanitària Luis Valtueña” cedida per Metges del Món, i que restarà exposada fins el 10 de febrer. Aquest premi es va crear fa 14 anys en memòria dels quatre cooperants de Metges del Món assassinats a Rwanda i Bòsnia, i s’ha convertit en un homenatge a tots els cooperants que dediquen les seves vides a la tasca humanitària, a més d’una eina de testimoni i sensibilització que ens mostra la realitat dels més desfavorits.

En la cloenda varem gaudir d’activitats culturals a càrrec dels col·lectius africans de la ciutat Maestro 24, l’Associació Panàfrica, Vents de l’Àfrica Negra, i l’Associació Amics del Senegal.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Accions d'Inshuti i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *