L’estat Ruandès no es presenta davant la Cort Africana de Drets Humans i dels Pobles

INKINGI

Forces Democràtiques Unificades

COMUNICAT DE PREMSA

L’ESTAT RUANDÈS S’HA RETIRAT INOPORTUNAMENT DEL PROCÉS QUE EL CONFRONTA A LA SRA. VICTOIRE INGABIRE UMUHOZA DAVANT EL TRIBUNAL AFRICÀ DE DRETS HUMANS I DELS POBLES A ARUSHA A TANZÀNIA.

Les Forces Democràtiques Unificades (FDU Inkingi), partit polític d’oposició al règim del Front Patriòtic Ruandès (FPR) que està en el govern, donen a conèixer públicament que l’Estat Ruandès no s’ha presentat aquest dimecres 22 de març 2017, en el procés interposat per la senyora Victoire INGABIRE UMUHOZA, presidenta de  les FDU INKINGI i presonera política a Ruanda, en el Cas núm. 003/2014 en curs davant la Cour Africaine des Droits de l’Homme i des Peuples (CADHP), a Arusha a Tanzània.

Les raons invocades pel govern ruandès en una carta adreçada a la CADHP, qüestionen la imparcialitat d’aquest Tribunal en relació a les seves fonts de finançament. L’Estat ruandès acusa als donants de fons al Tribunal Africà, és a dir, l’USAID (United States Agency for International Development), la GTZ (German Technical Cooperation Agency) i l’FIDH (Fédérations Internationales des Ligues des Droits de l’Home), entre d’altres, d’haver corromput el Registrador i els Jutges propers al Tribunal, perquè acceptin les peticions de la defensa amb la finalitat de condemnar l’Estat ruandès pel crim de violació dels drets humans.

El govern ruandès pretén, a demés, que hi ha hagut una rectificació de la sentència del Tribunal del 3 de juny 2016 en la decisió de continuar les discussions dels assumptes pendents davant el Tribunal. Ara bé, la rectificació a que es refereix són només errors de mecanografia que van ser corregits.

Una altra raó invocada per a justificar l’abandonament del procés es, segons l’Estat Ruandès, la manca d’independència i d’imparcialitat del Tribunal pel motiu que hauria acceptat les peticions de la defensa.

En el curs de l’audiència del 4 de març 2016, la defensa havia fet quatre peticions, a saber:

  1. Una instància demanant el rebuig dels arguments exposats per la CNLG[1] per a justificar la qualitat d’Amicus curiae[2];
  2. Una instància per a ordenar a l’Estat Ruandès que faciliti l’accés dels advocats de la defensa a la seva clienta.
  3. Una instància per a ordenar a l’Estat Ruandès que prengui les mesures necessàries perquè la senyora Victoire Ingabire Umuhoza pugui seguir el seu procés per videoconferència.
  4. Una instància per a demanar a l’Estat Ruandès que compleixi les instruccions del Tribunal, especialment pel que fa a la seva decisió del 7-10-2015 sobre la presentació dels documents pertinents.

El Tribunal va revocar les 1ª i 3ª peticions i va admetre les 2ª i 4ª.

Malgrat l’absència de l’Estat ruandès, l’audiència ha tingut lloc. S’ha desenvolupat en un clima serè. Han estat formulades vàries preguntes pel Tribunal, algunes de les quals concerneixen particularment sobre els procediments de revisió de judicis a Ruanda. Després de la clausura dels debats, les parts han de presentar les seves conclusions i el Cas posat a deliberació.

Les FDU consideren que la retirada intempestiva està injustificada i demostra la veritable cara del règim de Kigali. En efecte, el règim de Paul Kagame no accepta que la seva pròpia justícia esdevingui imparcial i inequitativa. Quan els donants de fons financen la seva justícia, ningú hi té res a dir i aquests finançaments semblen convertir-se en una prova de credibilitat; però quan els mateixos donants financen d’altres Tribunals sobre els quals el FPR no en té el domini complet, aquests es converteixen en corrupció.

Les organitzacions internacionals de drets humans com Amnistia, HRW[3] d’una part i la Unió Europea d’una altra, no han cessat mai de denunciar el procés polític del qual Madame Victoire Ingabire ha estat víctima.

Nosaltres demanem als Països donants de Fons del govern del FPR de fer pressió perquè la Presidenta de les FDU-Inkingi, Mme. Victoire Ingabire Umuhoza, sigui alliberada sense condicions.

Fet a Brussel·les el 22 de mars 2017

Joseph Bukeye

Segon V-President dels FDU-Inkingi

[1] Comissió Nacional de Lluita contra el Genocidi a Ruanda (nota de la traductora)

[2] Expressió llatina que es refereix als “amics del tribunal” (nota de la traductora)

[3] Human Rights Watch (nota de la traductora)

Aquesta entrada ha esta publicada en Accions d'Inshuti. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *