Derrota i fi de la guerrilla del M23 a l’est del Congo

El grup armat d’origen ruandès M23, que es va formar i atacar l’est del Congo el maig de 2012, i del qual n’hem parlat anteriorment, va anunciar la fi de la seva lluita armada a principis d’aquest mes.

El M23 controlava sobretot el Kivu Nord i era responsable d’atacs contra l’exèrcit congolès, contra la població civil i de múltiples violacions dels drets humans.

La seva desaparició es deu a un canvi notable en la política dels protagonistes de la guerra a l’Àfrica dels Grans llacs. D’una banda, l’exèrcit congolès (FARDC) va sorprendre amb una ofensiva eficaç el passat octubre, reconquerint en cinc dies tot el territori controlat des de l’abril 2012 per l’M23. Ho va fer obeint únicament al govern congolès i net d’elements de guerrilles enemigues que anteriors acords de pau havien obligat a integrar a les pròpies FARDC. D’altra banda, la MONUSCO -la força de pau actual més gran de NN.UU. amb 17.000 efectius- va deixar el seu paper de no intervenció per passar a donar el seu suport a les FARDC en la seva contraofensiva ja des del maig d’enguany. Per primera vegada, tenia un mandat ofensiu per neutralitzar i desarmar grups rebels. Ruanda, suport del M23, havia criticat aquest canvi. Finalment, els EUA han deixat de donar suport incondicional a Paul Kagame, el dictador ruandès, i l’1 de juliol van passar a exigir a Ruanda que deixés d’ajudar el M23 i que retirés el seu personal militar de l’est del Congo. Unes declaracions que arribaven l’endemà que l’ONG nordamericana Human Right Watch publiqués un informe acusant Ruanda de suport al M23 i llistant violacions de drets humans des del març passat en endavant. I encara cal destacar la pressió dels països donants d’ajuda a Ruanda, amb retirades de fons i de projectes, que han ajudat a l’aïllament de Kigali i del M23.

La retirada del M23 va permetre veure imatges de rebudes caloroses de gent dels pobles alliberats als soldats congolesos i de les primeres tornades de poblacions desplaçades per l’M23.

Més informació, a : http://www.africafundacion.org/spip.php?article15725

Aquesta entrada ha esta publicada en Accions d'Inshuti. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *